parateksti

ra paratexte; en, ru paratext; sa Paratext, kr para- rinnakkais-; la textus kudos; kynnysteksti, lämmittelyteksti, taukoteksti, välittäjäaine, seinäruusu, piika, reppana -

Saturday 19 June 2010

JÄRVIKOULUN RUNOTAR

JÄRVIKOULUN
RUNOTAR



DOROTHY WORDSWORTH
JA HÄNEN VAIKUTUKSENSA
WILLIAM WORDSWORTHIIN
JA S. T. COLERIDGEEN

KIRJOITTANUT
TELLERVO TAPIONLINNA
Fil.maist.


Yliopistollinen väitöskirja, joka esite-
tään Helsingin yliopiston filosofisen
tiedekunnan historiallis-kielitieteelli-
sen osaston suostumuksella julkisesti
tarkastettavaksi oppisallissa XII lau-
antaina marrask. 16 p:nä 1946 klo 12.


*

WERNER SÖDERSRTÖM OSAKEYHTIÖN
KIRJAPAINOSSA PORVOOSSA
1946



LAHJOITTANUT
AARNE MUSTONEN

*

Lyijykynämerkinnät vastaväittäjän, prof.
Rafael Koskimiehen lausumia. AM



ALKULAUSE.

Dorothy Wordsworth kuuluu niihin naisiin, joilla aina tulee olemaan paikkansa kirjallisuudenhistoriassa sen aseman vuoksi, mikä heillä on ollut suuren runoilijan läheisenä ystävänä, innoittajana ja auttajana. Dorothy Wordsworthista tuli oman veljensä vaellusvuosien henkinen tuki ja uskollinen työtoveri, ja Dorothy-lyriikka, jota Wordsworth oli kirjoittanut sisarensa ylistykseksi, kuuluu hänen tuotantonsa kauneimpaan. On kiehtova psykologinen tehtävä tutkia, miten tämä merkillinen suhde syntyi, kehittyi ja kesti läpi elämän, varsinkin kun Wordsworth näyttäytyy inhimillisemmältä puoleltaan, kun häntä lähestytään Dorothyn kautta.

Mutta Dorothy Wordsworthin probleemi ei ole ratkaistu vain kuvaamalla häntä ihastuttavana naisena ja kahden suuren runoilijan William Wordsworthin ja Samuel Taylor Coleridgen läheisenä ystävänä. Hän oli itsekin kirjailija ja taiteellisesti lahjakas ihminen, ja hänen suhteensa Wordsworthiin ja Coleridgeen oli samalla kirjailijatovereiden suhde. Tältä kannalta katsottaessa joutuu oikeampaan valaistukseen se vaikutus, minkä englantilainen kirjallisuudentutkimus jo aikoja sitten on todennut hänellä olleen kummankin runoilijan tuotantoon. Ei olisi ollut lainkaan tarpeen käsitellä niin laajasti kuin tässä on tehty Coleridgen V a n h a n m e r i m i e h e n l a u l u n ja C h r i s t a b e l i n suhdetta Dorothyn Alfoxden-päiväkirjaan, ellei juuri viime aikoina olisi esiintynyt näistä suhteista mielipiteitä, jotka tämän kirjoittajan käsityksen mukaan ovat harhaanjohtavia.

No comments:

Post a Comment